چاقی چیست؟

هشدار ها برای چاقی به صدا درامده است!

پیش بینی شده است که تا سال ۲۰۳۰، ۳.۲۸ بیلیون نفر درسراسرجهان به اضافه وزن و چاقی مبتلا شوند. چاقی در حال حاضر یکی از مهم ترین بیماری ها در سراسر جهان محسوب می شود و به صورت اپیدمی جهانی در بزرگسالان و کودکان در حال گسترش است. چاقی به عنوان یک اختلال متابولیکی مزمن با بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری قلبی عروقی، دیابت نوع ۲، پرفشاری خون، بعضی از سرطان ها و اختلالات تنفسی در خواب مرتبط می باشد.

در اولین فرصت لاغر شو !

چرا ما چاق می شویم؟

ما در طول روز از طریق خوردن و نوشیدن مقداری انرژی دریافت می کنیم و از طرفی برای تامین نیازهای روزانه مان، مانند فعالیت های فیزیکی و نیاز سلول های بدن، آن انرژی را مصرف می کنیم. اضافه وزن و چاقی در اثر عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرف شده رخ می دهد که با شیوه زندگی، الگوی غذایی و ژن ها مرتبط می باشند. بطوری که عوامل محیطی و ژنتیکی دارای تداخل پیجیده و همراه با اثرات روانی، فرهنگی و فیزیولوژیکی می باشند. اضافه وزن بطور عمده تحت تاثیر رژیم غذایی ناسالم، عوامل ژنتیکی و ویژگی های سبک زندگی مانند عدم فعالیت فیزیکی و افزایش دریافت انرژی (مانند دریافت مواد غذایی پرچرب و پر کربوهیدرات) قرار دارد.

تعریف علمی

براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی اضافه وزن وچاقی به عنوان تجمع غیرطبیعی یا بیش از اندازه چربی در بدن شناخته می شود. و از ۳ راه اصلی می توان آن را اندازه گرفت.

نمایه توده بدنی (BMI)

رایج ترین روش ارزیابی وزن در بزرگسالان براساس نمایه توده بدنی (BMI) صورت می گیرد و اضافه وزن و چاقی بر اساس آن تعریف شده است. همچنین بر اساس این تعریف شاخص توده بدنی برابر یا بیشتر از ۲۵ تا ۲۹.۹ کیلوگرم بر متر مربع به عنوان اضافه وزن، برابر یا بیشتراز ۳۰تا ۳۴.۹ به عنوان چاقی درجه ۱، از ۳۵ تا ۳۹.۹ چاقی درجه۲ و از ۴۰ به بالا چاقی کشنده در نظر گرفته می شود (برای فهم بهتر به جدول انتهای صفحه برید). درنظر گرفتن این نکته مهم است که تفسیر این معیار برای بزرگسالان ۱۸ سال به بالا کاربرد دارد و برای افراد زیر۱۸ سال و همینطور سالمندان تفسیر آن متفاوت است.

اندازه دور کمر

اندازه دورکمر بیش از ۱۰۲ سانتی متر در آقایان و بیش از ۸۸ سانتی متر در خانم ها برای تعریف چاقی شکمی به کار برده می شوند.

سایز دور کمرت را درست اندازه بگیر!

درصد چربی بدن

چاقی هم چنین به صورت درصد چربی بدن هم تعریف می شود، در این تعریف چاقی را به صورت درصد چربی کل بدن در مردان به میزان بیش از ۲۵ درصد و در زنان به میزان بیش از ۳۵ درصد نشان می دهند.

چاقی را دست کم نگیر!

وزن زیاد علاوه بر افزایش مرگ و میر با افزایش عوارض و بیماری هایی همراه است. از جمله بیماری های مرتبط با چاقی عبارتند از: بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، فشار خون بالا، دیس لیپیدمی، سرطان، اختلالات دستگاه گوارش (ریفلاکس معدی، مروی و ازوفاژیت)، اختلالات تنفسی، اختلالات کبد و کیسه صفرا (کبد چرب، سیروز، سنگ کیسه صفرا و کله سیستیت)، اختلالات غدد درون ریز (نازایی، سندرم تخمدان پلی کیستیک) و استئوآرتریت و نقرس.

راه درمان

درمان چاقی با ارزیابی جامع فرد و تغییر شیوه کلی زندگی آغاز می شود. ۳ فاز اصلی یک درمان موفق شامل این موارد است:

رژیم غذایی شخصی

  • ارزیابی همه جانبه
  • دوره کاهش وزن با رژیم های غذایی شخصی
  • دوره تثبیت وزن (این دوره حداقل باید ۱ سال ادامه داشته باشد، اما بهترین حالت این است که برای تمام عمر فرد ادامه داشته باشد)

درمان های دارویی

در حال حاضر ۳ گروه داروی اصلی برای درمان چاقی استفاده می شوند:
• داروهایی که بر روی دریافت غذایی فرد تاثیر می گذارند
• داروهایی که در مسیر جذب مواد غذایی در بدن اختلال ایجاد می کنند
• داروهایی که سوخت و ساز بدن را افزایش می دهند

خبر خوب

با وجود اینکه رسیدن به وزن ایده ال برای شما زمان بر و طولانی است، اما خبر خوب این است که تنها با کاهش ۵% از وزن، تاثیرات شگرف این تغییر را بر سلامتی خودتان مشاهده می کنید. مطالعات متعددی نشان داده اند که در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی تنها با کاهش ۵% وزن بدن، بهبود قند خون و کاهش تجمع چربی کبدی در بدن آنها رخ خواهد داد!

نمایه توده بدنی (BMI) تفسیر
۲۹.۹ – ۲۵ اضافه وزن
۳۴.۹ – ۳۰ چاقی درجه ۱
۳۹.۹ – ۳۵ چاقی درجه ۲
>40 چاقی درجه ۳